En dan zit je thuis... Een voorbereide omgeving, wat is dat? | Casa dei Bambini
16211
post-template-default,single,single-post,postid-16211,single-format-standard,bridge-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

En dan zit je thuis… Een voorbereide omgeving, wat is dat?

En dan zit je thuis… Een voorbereide omgeving, wat is dat?

En dan zit je thuis met de kinderen, fulltime!

Je werkt van thuis uit en hoeft niet meer naar je werk? Dit betekent een lange periode thuis met heel je gezin. Alles moet nog op gang komen. Ieder gezinslid is op zoek naar een ritme dat aansluit bij het gezin. Scholen doen hun uiterste best om huiswerk voor de kinderen te organiseren. Sommige scholen geven huiswerkblaadjes mee, anderen voorzien oefeningen op digitale leerplatformen. Op sociale media zien we ouders die bij elkaar luisteren naar tips om het huiswerk zo vlot mogelijk te laten verlopen. Het gebeurt dat de leerplatformen vastlopen of dat er nog te weinig leerstofaanbod is. Er zijn ook ouders die heel creatief zijn en alles uit de kast halen. Op internet vind je nu heel wat informatie over hoe je het thuis allemaal kan organiseren.

Montessori als helpende hand

In Montessoriland spreken we van een voorbereide omgeving. Wat is dat nu eigenlijk? In een schoolse context wordt dit vaak vertaald als een omgeving waar alle meubelen op kinderhoogte zijn, natuurlijke materialen gebruikt worden, waar een huiselijke sfeer heerst. Dit klopt, maar wat betekent dit nu vanuit kind perspectief? Een omgeving die voldoet aan de ontwikkelingsbehoeften van het jonge kind. Dit is een ruimte waarin kinderen alles vinden wat nodig is om door zelfvorming hun innerlijk potentieel te maximaliseren. Verder is het ook een vredige plek die stressvrij is en geen concurrentie en beoordelingsvermogen kent.

Een goed voorbereide omgeving creëer je aan de hand van de behoefte van het kind. Je gaat na wat een kind nodig heeft om dat maximale innerlijk potentieel te bereiken. Dit is een heel proces. Niet alle voorbereide omgevingen voldoen aan onze behoeften. Ziekenhuizen en scholen proberen zich hier zoveel mogelijk aan te passen. Nu we fulltime samen thuis zitten, wordt onze thuis nu ook ons werk, school, sportschool, bibliotheek, wasserette… We moeten de omgeving thuis dus aanpassen aan deze situatie, op een manier zodat het hele gezin zijn maximale innerlijke potentieel kan bereiken. Dit gaat niet zomaar. Het kost tijd, geduld, kalmte, liefde en nog veel meer. Dit zijn dan ook de basisprincipes van een Montessoriomgeving.

Een voorbereide omgeving met liefde, kalmte, respect en geduld

Het zijn rare tijden, niemand zag dit aankomen. En inderdaad, onze voorbereide omgeving is hier niet op voorbereid. Of onze wereld is hier niet op voorbereid. Maar laten we stilstaan bij wat we wel in huis hebben: liefde, kalmte, respect en geduld. Laten we met deze basisprincipes beginnen om onze omgeving voor te bereiden.

Laat het jonge kind zijn nieuwe omgeving ontdekken. Ontdek deze als ouder ook, neem afstand en observeer de hele situatie. Wat kan je als ouder anders doen om deze omgeving nog beter voor te bereiden? Maak gerust fouten en praat hierover. Fouten zijn immers informatie die naar ons terugkeert en ons vertelt dat we onze verwachting moeten bijstellen. Het is voor ons allemaal nieuw. Neem de tijd om het jonge kind duidelijk te laten zien hoe het werkt. Biedt de informatie rustig aan, want duidelijkheid en weten waar je aan toe bent, stimuleert de zelfstandigheid van het kind. Help kinderen om zichzelf uit te drukken. In deze nieuwe periode, met een nog steeds veranderende omgeving, is dit nodig om de essentiële functies van intelligentie te ontwikkelen. Door zelf geduld te tonen, leer je ook de kinderen om geduld te hebben. Wij zijn inmiddels de rolmodellen.

Tot slot, geniet van je omgeving en ontdek, verken en ontdek opnieuw.
Stap voor stap is meer dan genoeg.


Montessori links:

• THE MONTESSORI NOTEBOOK PODCAST WITH SIMONE DAVIES
CAPTURING ORDINARY DAYS: JOURNEY TO INDEPENDENCE
HOW TO IMPLEMENT THE MONTESSORI PRINCIPLES AT HOME

Boeken